Cos de cumparaturi

0 item - 0,00 Lei

Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi

Piese de teatru, scenarii

1 - 60 din 300 de produse
1 - 60 din 300 de produse

Genul dramatic cuprinde toate operele scrise pentru a fi puse in scena, motiv pentru care timpul si spatiul actiunii reprezentate sunt limitate. Intr-o opera dramatica, conflictul este punctul in jurul caruia se dezvolta actiunea, bazata pe imprejurari, pasiuni si caractere care se ciocnesc.

Personajele iau cu totul locul autorului, comunicand prin intermediul dialogului si al monologului. Autorul intervine doar in indicatiile scenice. Acestea se refera la actiunea personajelor, la gesturi, la decor, la mimica etc.

Speciile genului dramatic se impart in trei categorii: drama, tragedia si comedia. Drama are un conflict puternic in care se impletesc elementele grave cu cele comice, si se distinge prin intamplarile si situatiile tragice, caracterul personajelor fiind analizat in profunzime.

Tragedia are un conflict puternic si deznodamant tragic (de unde si numele). De regula, acest conflict se sfarseste odata cu moartea eroului. Iar comedia are un conflict relevant si deznodamant vesel.

Ea prezinta tipologii umane, situatii si moravuri intr-o viziune jovial-satirica sau critic-ironica, construindu-si structurile textuale si limbajele scenice pe categoria estetica a comicului.

De ce sa citesti carti de teatru? O intrebare pertinenta daca ne gandim ca de cele mai multe ori teatrul se priveste, nu se citeste.

Totusi, piesele de teatru, cele bune in orice caz, sunt literatura si, in timp ce sunt accesibile majoritatii oamenilor prin spectacol, sunt experiente complete chiar si in absenta lui.

Atunci cand citesti un roman in care este descris un apus de soare, nu doar citesti cuvintele, ci ”vezi” ceea ce ele descriu, iar atunci cand citesti un dialog, nu doar intelegi ceea ce el transmite, ci ”auzi” ce spune personajul.

Daca asa stau lucrurile, de ce citirea unui text de teatru ar fi diferita? Dincolo de formatul specific unei piese, procedurile sunt aceleasi, acrobatiile pe care mintea le face sunt identice, rezultatele nu trebuie sa fie diferite.

Dialogurile si monologurile din operele dramatice nu numai ca iti permit accesul in culisele perspectivelor si personalitatilor care se lupta in interiorul autorului, dar iti ofera si loc in primul rand in intelegerea realitatii si complexitatii dramelor politice, culturale si personale din istorie, dovedind ca aproape fiecare piesa serveste ca o reactie artistica, in timp real, la problemele contextului respectiv.

In plus, cartile de teatru sunt binevenite atunci cand vrei sa iei o pauza de la carti beletristica. Unul dintre motivele pentru care ai putea foarte bine sa te apuci sa citesti teatru este ca iti va revigora apetitul pentru citit.

Citirea unei piese de teatru este cu adevarat inedita, minunata si plina de satisfactii. Fireste, toate piesele sunt menite sa fie vazute, dar ele sunt in egala masura la fel de interesante si atunci cand sunt citite.

Poti citi in tacere sau, pentru un efect mai dramatic, cu voce tare cu prietenii. Acesta este un compromis excelent intre cele doua si poate fi si o experienta distractiva.

Carti-beletristica.ro este pentru toti iubitorii de carte. De la carti beletristica, la volume de non-fictiune si carti piese de teatru, in rafturile noastre gasesti orice titlu te intereseaza.

Loading...
Va rugam, asteptati...
Comunitatea este foarte
importanta pentru noi
Aboneaza-te la newsletter si iti scriem cand avem promotii, recenzii bune de citit, dar si aparitiile TV ale scriitorilor contemporani.