Cos de cumparaturi

0 item - 0,00 Lei

Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi

Folclor

3 produs(e)
Snoave culese din folclor Vanzare
Special Price 27,90 Lei Pret normal: 30,00 Lei

Nu este in stoc

3 produs(e)

Termenul „folclor” provine din limba engleza si poate fi definit ca fiind totalitatea creatiilor artistice integrate culturii populare. Aici sunt incluse muzica, literatura, dansul si arta plastica.

Folclorul este prima manifestare de creatie artistica a unui popor si are cateva caracteristici care o disting de creatia culta. In primul rand, este colectiva si anonima, adica nu i se cunoaste autorul, dar variantei initiale i s-au facut atat de multe retusuri de-a lungul timpului de catre colectivitate, incat a devenit un produs colectiv.

In al doilea rand, este nationala si populara, adica este rezultatul exclusiv al unui popor, fiind imposibil de preluat sau de imprumutat.

In cultura populara traditionala, obiceiurile folclorice formeaza un capitol important, fiindca intreaga viata a omului, munca lui din timpul anului si diferitele lui ocupatii, relatiile cu semenii si cu intruchiparile mitologice erau intretesute cu obiceiuri.

In folclorul nostru, unele obiceiuri au pastrat pana astazi forme ample de desfasurare, in care vechile rituri se contopesc cu acte ceremoniale in manifestari spectaculoase.

Cand vorbim despre folclorul romanesc, vorbim, de fapt, despre toate productiile etniilor vorbitoare de limba romana, semnalate in interiorul granitelor romanesti.

Cunoscut la nivel regional mai ales in urma studiilor cu un caracter stiintific intreprinse in secolul XX, folclorul pe teritoriul Romaniei a fost impartit in mai multe zone folclorice, in functie de regiuni, zone mai importante, judete sau subregiuni ale unui judet. In unele cazuri, folclorul este divizat si mai mult, in functie de sate sau comune.

Fragmentarea, aparent exagerata, scoate in evidenta multitudinea de obiceiuri, traditii, datini care, insumate, dezvaluie identitatea romanilor si existenta lor straveche. Iata cateva zone folclorice romanesti importante: Banat, Tara Oasului, Tara Motilor, Moldova, Bucovina, Dobrogea, Oltenia, tinutul Mehedinti, zona Harghitei, Valea Argesului, care, si ele, la randul lor, sunt subdivizate in zone mai mici, delimitate de un grad mai mare de particularitate in privinta productiilor folclorice.

In libraria Carti beletristica gasesti carti folclor care descriu traditii si obiceiuri ce tin de ciclul vietii: nastere, botez, cununie, nunta, constructia casei, inmormantare.

Totodata vei afla mai multe despre credinte si datini ce insotesc perioada sarbatorilor populare si crestine – zile de sfinti, posturi, Craciun, Pasti etc.

E adevarat ca transformarea mediului rural intr-o societate de consum si schimbarile demografice au condus la incetarea practicarii si la pierderea manifestarilor folclorice, multe din acestea fiind intalnite astazi doar in spectacole, festivaluri sau in carti folclor.

Pe de alta parte, este clar ca fenomenul globalizarii are avantajele sale. Totusi, citind lucrari si carti beletristica despre folclorul romanesc ajungem sa cunoastem universul culturii populare romanesti si specificul acesteia, sa intelegem mai bine modul cum s-a creat si conturat acesta si cum s-a conservat de-a lungul epocilor istorice si al diverselor varste culturale pe care le-a parcurs omenirea.

Destinate celor dornici sa cunoasca mai multe despre propria istorie, aceste carti folclor poarta cititorul pe inaltimile Carpatilor, in canalele Deltei Dunarii si prin sate uitate de lume, provocandu-l sa porneasca intr-o calatorie de redescoperire a miticului romanesc, a artei populare traditionale si a obiceiurilor stramosesti.

Loading...
Va rugam, asteptati...
Comunitatea este foarte
importanta pentru noi
Aboneaza-te la newsletter si iti scriem cand avem promotii, recenzii bune de citit, dar si aparitiile TV ale scriitorilor contemporani.